فراز و فرودهای ارتباط ایران و عربستان طی یک ماه اخیر به اوج رسیده است. هرچند هر اتفاقی کافی است تا یک بخش از اختلافات این دو کشور را نمایان کند اما به نظر میرسد ایران در حال گذشتن از کنار این اتفاقات به صورت عرفی و آرام است. پیگیری این نگاه در ایران اما مخالفینی نیز دارد که نسبت به رفتار وزیرخارجه در رابطه با عربستانیها انتقاد دارند. مشخصا روزنامه دولت نسبت به رفتار امیرعبداللهیان درباره تعویض سالن سخنرانی در وزارت خارجه هنگام حضور مقامات عربستانی انتقاد کرده بود اما به نظر نمیرسد نگاه کلی نسبت به عربستان به سمت تندشدن حرکت کند.
«قاسم محبعلی»، دیپلمات بازنشسته، درباره فراز و فرودهای یک ماه اخیر میان عربستان و ایران به «فراز» گفت: «روابط ما با عربستان همیشه دچار فراز و نشیبهایی بوده است. ما و عربستان به اضافه اینکه منافع مشترکی از جنس انرژی و همسایگی و برخی مسائل دیگر داریم؛ در مورد مسائل امنیتی منطقه و تاثیر دو کشور بر خلیج فارس و کشورهای عربی اختلاف داریم. یک پارادوکس در سیاستهای جمهوری اسلامی وجود دارد؛ برخی مسئله را سیاسی می بینند و این باعث میشود اختلافاتی با کشورهای دیگر پیدا کنیم. عربستان حساسیتهای خود را دارد و با اهداف مشخصی با ایران ارتباط گرفته است. یکی از اهداف مهم عربستان دورکردن ایران از سیاستهای انقلابی در منطقه است. اقدامی که در ورزشگاه سپاهان و ساختمان وزارت خارجه رخ داد مربوط به این هدف عربستان، مبنی بر دور کردن ایران از سیاستهای انقلابی است. بنابراین حساسیتهای ما و عربستان متفاوت است.
او در ادامه در رابطه با احتمال برهم خوردن روابط ایران و عربستان اشاره کرد: «هر دو کشور باید بپذیرند که در نقاطی با هم اختلاف دارند و یک جاها نیز ممکن است با هم برخورد داشته باشند. باید نقاط برخورد مدیریت شود و برخی نقاط نیز به سمت همکاری پیش برود. من فکر میکنم هنوز در ایران این مسائل خیلی دقیق پذیرفته نشده است. ما یا با کسی دوست هستیم یا دشمن اما در دنیای روابط خارجی دوستی و دشمنی با هم مخلوط است. هیچ دو کشوری را نمییابید که کاملا با هم دوست یا دشمن باشند. ما همین مسئله را با روسیه و آذربایجان و عراق و.. هم داریم. باید راه زندگی کردن با هم را یاد بگیریم. کشورها بر اساس منافع با هم کار میکنند».
محبعلی درباره ماهیت موضعگیری ایران در مقابل عربستان و پیروز شدن نگاه دیپلماسیمحور در مواجهه با اعراب گفت: «درباره این موضوع باید صبر کرد تا تصمیم نهایی فدراسیون جهانی فوتبال را ببینیم. البته عربستان نفوذ زیادی در آنجا دارد. نهایتا به نظر میرسد که سیاست ما به سمت عرفی شدن میل میکند؛ وقتی عربستان و امارات و کشورهای عربی برعلیه تمامیت ارضی ما بیانیه میدهند اما با آنها دنبال ارتباط بیشتر هستیم؛ یا اینکه با طالبان هم کنار میآییم، یعنی سیاست ما به سمت نرمالیزه شدن پیش میرود. برخی هنوز در توهم انقلابیگری هستند اما زمان میبرد تا آگاه شوند».
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟